buttons

Пост 10-го Тевета

9 Тевета 5784 (21 Гру, 2023) | Історія хасидизму, С

10 ТеветаДесятого числа місяця Тевет у 3336 році від Створення світу (425 р. до н. е.) війська вавилонського царя Навухаднецара взяли в облогу Єрусалим. Тридцять місяців потому – дев’ятого Тамуза (а згідно з однією з думок – сімнадцятого) 3338 року – стіни міста було пробито, а потім дев’ятого Ава зруйнували Священний Храм, а єврейський народ було вигнано до Вавилона на 70 років.

Десяте Тевета (Асара-Бетевет) (у 5784 (2023-2024) році випадає на 22 грудня) відзначають як день жалоби, посту і каяття. Їжа і питво заборонені від світанку до настання ночі. Як і в інші дні постів, що тривають тільки в денний час (Піст Гедалії, 17 Тамуза та Піст Естер), дозволено вмиватися, вмащуватися і носити шкіряне взуття – все це заборонено тільки 9 Ава і в Йом-Кіпур. Хворі (навіть безпечно), вагітні та жінки-годувальниці, яким важко постити, а також діти звільнені від обов’язку постити. Однак вони не повинні їсти при всіх і цього дня їм слід обмежитися простою їжею.

До денних молитов додають фрагменти, що стосуються Асара-Бетевет і дня посту. Також читають покаянні молитви Сліхот.

Нещодавно Десяте Тевета було обрано як “День загального Каддіша” в пам’ять про загиблих у Голокості, чия дата загибелі часто невідома.