buttons

Ханукальне послання Любавичського Ребе

23 Кислева 5784 (6 Гру, 2023) | Любавичський Ребе, Пізнавально, С, Свята

Дорогі друзі!
Ханукальні вогні, що запалюються з настанням вечора, нагадують нам про минуле: про війну Хашмонеїв проти великих сирійських армій; про перемогу Хашмонеїв; про освячення відновленого Храму; про новозажжену в Храмі тимчасово згаслу менору; про невелику кількість олії, яка виявилася достатньою на кілька днів горіння, тощо.

Уявімо собі, що ми самі є бійцями маленького партизанського загону Хашмонеїв у ті дні. Ми перебуваємо під пануванням могутньої сирійської держави, багато хто з наших братів залишив нас і прийняв язичництво і спосіб життя ворога нашого. Але наші вожді, Хашмонеї, почали діяти, не вдаючись у розрахунки щодо чисельності ворожих військ і потужності їхнього озброєння і не зваживши заздалегідь наші шанси на перемогу. Адже Храм був захоплений жорстоким ворогом. Тора і наша віра були у великій небезпеці. Ворог розтоптав усе для нас святе і намагається змусити нас прийняти його ідеологію, його спосіб життя – ідолопоклонство, несправедливість і подібні абсолютно чужі нам риси та характери. Нам залишається робити тільки одне – ще тісніше зімкнутися навколо нашої віри і наших міцвот і оголосити нашому ворогові війну не на життя, а на смерть. І ось, диво з чудес! Великі сирійські армії розбиті, величезна сирійська імперія зазнала поразки, ми повністю перемогли.

Ця глава з нашої історії часто повторюється. Ми, євреї, завжди були нечисленні; багато тиранів намагалося знищити нас за нашу віру. Іноді вони, бувало, спрямовують свої отруєні стріли проти наших тіл, іноді – проти наших душ, і, гірко визнати, багато хто з наших братів із тієї чи іншої причини відвертається від Б-га і Його Тори і намагається полегшувати собі життя, підкоряючись диктату переможця.

У такий тяжкий час ми завжди повинні уподібнити себе загону Хашмонеїв, який завжди залишався вірним заповітам своїх батьків. Ми повинні пам’ятати, що глибоко в серці кожного єврея захована “крапля чистої олії”, яка, будучи запаленою, розгориться у величезне полум’я. Ця “крапля чистої оливкової олії” – це “Вічний вогонь”, світло якого може і повинно прорізати темряву нашої ночі тепер і завжди, доти, доки кожен із нас на власні очі не побачить виконання обіцянок пророка про наше кінцеве визволення і торжество. І так само, як і за днів Хашмонеїв, “нечестиві будуть знову переможені праведними, а лиходії – тими, хто слідує за заповітами Б-га, і всьому народові Ісраела буде створено велике спасіння”.

З Ханукальним привітом
Раббі МЕНАХЕМ ШНЕЄРСОН