buttons

Тижнева глава Шмот

19 Тевета 5784 (31 Гру, 2023) | Тижнева глава, Хасидут

Після того, як Ізраїлеві Діти надзвичайно розмножилися в Єгипті, наляканий їх числом фараон робить євреїв рабами і наказує єврейським повитухам на ім’я Шифра і Пуа вбивати всіх єврейських хлопчиків при появі їх на світ. Після того, як повитухи виявляють непокору, фараон наказує своїм людям кидати до Нілу всіх новонароджених єврейських хлопчиків. У Йохевед, дочки Леві, та її чоловіка Амрама народжується син. Його поміщають в осмолений кошик і залишають його в очереті біля берега Нілу. Дочка фараона, прийшовши купатися до Нілу, виявляє хлопчика, усиновлює його і називає ім’я Моше.

Молодий Моше, що виріс, вийшовши з палацу, бачить муки своїх побратимів. Побачивши єврея, що побиває єгиптянина, Моше вбиває останнього. Наступного дня він бачить двох євреїв. У відповідь на докор Моше, вони розкривають те, що він робив днем ​​раніше, і Моше, рятуючись від відплати фараона, змушений тікати в Мідьян. Там він рятує дочок Ітро, одружується з однією з них на ім’я Ципора і поселяється там, пасучи стада свого тестя.

Біля гори Синай Б-г виявляє себе Моше в полум’ї терновника, що горить, і велить йому з’явитися до фараона і зажадати: “Відпусти народ Мій, щоб вони служили мені!” Аарону, братові Моше, наказується бути братом оратором. У Єгипті Моше та Аарон збирають старійшин Ізраїлевих народів, щоб сповістити, що час їхнього визволення прийшов. Народ вірить Моше, але фараон відмовляється відпустити євреїв і, навпаки, навіть посилює їх тягар. Моше звертається до Бога з протестом: “Чому Ти зробив зло цьому народу?!” Але Всевишній обіцяє, що звільнення вже близько.

(За матеріалами ru.chabad.org)