buttons

День рождения праведной ребецн Хаи-Мушки Шнеерсон

26 Adar 5783 (19 Бер, 2023) | Історія хасидизму, Новини, С, Хасидут

Хая Мушка25 Адара — день народження ребецн Хаї-Мушки, дружини Сьомого Любавицького Ребе Менахема-Мендела Шнеєрсона.

Вона народилася в маленькому українському містечку Бабановичі недалеко від батьківщини Любавицького руху.

Ребецн народилася в родині, історія якої являла собою безперервну послідовність високоповажних духовних лідерів. Батьком ребецн був Ребе Йосеф-Іцхак Шнеєрсон (Раяц) – Шостий у династії Любавицьких Ребе. Її дім був домом воістину видатних людей. Таким був і її дідусь, Ребе РАШАБ (раббі Шолом Дов-Бер) – його велич визначала собою атмосферу домашнього життя.

Батько ребецн, Ребе Раяц, залучав її до всіх боків своєї діяльності зі збереження іудаїзму в роки революції і подальшого комуністичного перевороту в Росії. Саме вона виконувала його доручення, пов’язані з підпільною мережею шкіл з вивчення Тори. Доказом поваги і довіри Ребе був і той факт, що саме вона супроводжувала його на заслання до Костроми, – він розумів, що в цій важкій ситуації з усіх його домочадців і відданих послідовників саме Гая-Мушка виявиться найбільш підходящою людиною. У багатьох листах до доньки Ребе розмірковував про найглибші та найскладніші питання хасидського вчення і духовного служіння, довіряючи їй свої найпотаємніші почуття.

Згодом ребецн Хая-Мушка стала таким самим джерелом душевних сил і безмежно відданим другом для свого чоловіка. Саме вона їздила з Парижа в нацистську Німеччину, щоб оформити офіційні документи, необхідні для виїзду брата Ребе зі Східної Європи, тим самим оберігаючи Ребе від смертельної небезпеки, в якій він міг би опинитися в Німеччині. Саме ребецн протягом кількох років у Парижі щодня пішки проробляла багато кілометрів у пошуках їжі, яка відповідала б найсуворішим вимогам кашруту. Саме вона в перші роки їхнього життя в Америці їздила в Європу, щоб ознайомитися зі становищем європейських євреїв і повідомити про свої спостереження Ребе.

Ребецн Хая-Мушка присвячувала свої рідкісні здібності та винятковий розум тому, щоб допомагати своєму чоловікові нести світло Тори євреям, хоч би де вони були, прагнучи будь-якими можливими способами принести людям – близьким і далеким – полегшення, фізичне й духовне.

І все ж, усі ці самовіддані вчинки ребецн були не більше ніж зовнішніми проявами її внутрішньої сутності. Ймовірно, у нас є тільки одна можливість дізнатися цю справжню сутність – через висловлювання її чоловіка, Ребе. У промові, яку виголосив Ребе наприкінці семиденної жалоби за ребецн, відзначаючи її виняткові достоїнства, він приділив особливу увагу її прізвищу – Шнеєрсон. Він сказав, що ребецн Хая-Мушка була “донькою Шнеура” – повноправним спадкоємцем вчення і духовної спадщини її прабатька Ребе Шнеур-Залмана, основоположника хасидського руху ХАБАД. Вона не тільки отримала величезну духовну спадщину за правом народження, але, як додав Ребе, “вона уособлювала велич свого батька”; саме ребецн Хая-Мушка стала найвищим втіленням змісту і суті всіх семи поколінь керівників хасидизму ХАБАД.

Одного разу хабадські жінки надіслали до дня народження ребецн Хаї-Мушки вінок із квітів. До вінка вони доклали список імен людей, які потребували благословення. Секретар прийняв вінок, узяв список і передав його Ребе. Коли Ребе подивився на конверт і побачив, що на ньому значиться ім’я ребецн, він попросив передати послання їй. На слова того, хто передав конверт, про те, що в конверті міститься список людей, які потребують благословення, Ребе сказав: “Ну, так само і вона може благословити їх!”

Ребецн Хая-Мушка Шнеерсон пішла зі світу в середу 22 Швата 5748 (10 лютого 1988) року після нетривалої хвороби. Вона похована поруч із могилою її бабусі, ребецн Штерни-Сари, навпроти могили Ребе Раяц.