buttons

ПЕСАХ ШЕНІ (ДРУГИЙ ПЕСАХ) ПРО СВЯТО

13 Ияра 5783 (4 Тра, 2023) | Пізнавально, С, Свята

Песах Шейні, – це єврейське свято, яке відзначають у 2023 році з 4 на 5 травня (14 Іяра).
Як вчить нас Шостий Любавичський Ребе:”…Песах Шейні вчить нас тому, що ніколи не можна впадаьт у відчай, все можна виправити…”

Традиції та історія Песах Шені:

Песах Шені виник у давнину, коли люди не могли відзначити Песах у зв’язку з тим, що були нечистими або далеко від Єрусалима під час основного свята. Він також є можливістю для людей, які не мали можливості принести пасхальну жертву в перший день Песаха, щоб зробити це вдруге.

Під час Песах Шені, люди їдять матцу та інші святкові страви, як і під час основного Песаха. Однак, на відміну від основного Песаха, Песах шені не має такого ж суворого обмеження на вживання хамеца, оскільки це не основне свято.

Свято Песах Шені також має символічне значення, нагадуючи нам про важливість робити справи, які ми не змогли виконати раніше, і надає нам можливість виправити свої помилки.

Яких ще традицій дотримуються в Песах Шені?

Відмова від роботи – як і в перший день Песаха, під час Песах Шені євреї не повинні займатися жодною роботою.

Ніккур Хамеца – це традиція, пов’язана з позбавленням від хамеца перед Першим Песахом. Якщо в людини залишився хамець, то вона має видалити його зі свого будинку і спалити.

Прощання з Моше – цього дня люди моляться і просять вибачення у Моше, лідера, який привів їх із Єгипту.

Маалін Біхол – це традиція, коли кожен день Песах Шені вважається важливішим за попередній, і їжа, приготована для Песах Шені, має бути кращою за ту, що готували для Першого Песаха.