buttons

Тижнева глава “Хайєй-Сара”

21 Хешвана 5784 (5 Лис, 2023) | С, Тижнева глава, Хасидут

6801Сара помирає у віці 127 років і Авраам ховає її в печері Махпела в Хевроні, яку він купує у хітійця Ефрона за 400 срібних шекелів.

Авраам посилає свого слугу Еліезера в Харан, щоб той знайшов там дружину для Іцхака. Підійшовши до Харана, зупинившись біля колодязя, Еліезер просить Б-га явити йому знак: коли дівчата прийдуть за водою, і він попросить води напитися, та, що запропонує напоїти також його верблюдів, буде призначена за дружину синові його пана.

Рівка, дочка Бетуеля, племінника Авраама, приходить до колодязя, і робить все точно так, як загадав Еліезер. Прийшовши в будинок Бетуеля, Еліезер розповідає історію своєї подорожі. Рівка вирушає разом з Еліезером у Землю Кнаан, де вони зустрічають Іцхака, який вийшов для молитви в поле. Іцхак одружується з Рівкою і, полюбивши її, знаходить розраду після смерті своєї матері.

Авраам одружується з Кетурою (Агар), яка народжує йому ще 6 синів, проте Іцхак стає його єдиним спадкоємцем. Авраам помирає у віці 175 років. Іцхак з Ішмаелем ховають його в тій самій печері Махпела, де була похована Сара.