buttons

Тижнева глава “Вайецей”

6 Кислева 5784 (19 Лис, 2023) | Тижнева глава, Хасидут

vajece

Яаков залишає рідну домівку в Беер-Шеві і вирушає в Харан.

У дорозі він зупиняється на нічліг у якомусь “місці”, де йому сняться сходи, що з’єднують небо і землю, якими піднімаються і спускаються ангели. Уві сні Б-г з’являється йому й обіцяє, що земля, на якій він лежить, буде віддана його нащадкам. На ранок Яаков споруджує камінь, що служив йому узголів’ям, як жертовник і монумент, і обіцяє, що зробить його домом Б-жим.

У Харані Яаков зупиняється у свого дядька Лавана, на якого працює пастухом. Лаван погоджується віддати свою доньку Рахель у дружини Яакову за сім років роботи. Однак після закінчення цього терміну в шлюбну ніч замість Рахель Лаван відправляє до Яакова свою старшу доньку Лею, і фальсифікацію виявляють лише вранці. Через тиждень Яаков одружується і на Рахелі, погодившись відпрацювати на Лавана ще сім років.

У Леї народжуються шестеро синів: Реувен, Шимон, Леві, Єуда, Іссахар і Зевулун, – а також дочка Діна. Рахель же залишається безплідною. Потім Рахель віддає свою служницю Більгу Більгу Яакову в дружини і в тієї народжуються сини Дан і Нафталі. Лея робить те ж саме зі своєю служницею Зілпою, і в неї народжуються Гад і Ашер. Слідом за тим молитви Рахелі знаходять відгук і у неї народжується Йосеф.

Після закінчення чотирнадцяти років перебування в Харані Яаков хоче повернутися додому, але Лаван вмовляє його залишитися, обіцяючи частину приплоду як винагороду за роботу. Незважаючи на численні спроби Лавана обдурити його, Яакову вдається вельми розбагатіти. Шість років потому Яаков потайки залишає Харан, але Лаван вирушає за ним у погоню і наздоганяє його. Б-г з’являється Лавану уві сні і застерігає його не завдавати Яакову жодної шкоди. Лаван і Яаков укладають угоду на пагорбі Галь-Ед, після чого Яаков вирушає у Святу Землю, де його зустрічають ангели.