buttons

Сьогодні Рош Ходеш місяця Іяр

30 Нисана 5783 (21 Кві, 2023) | Новини, С

Сьогодні перший день Рош Ходеша місяця Іяр. Його новомісяччя завжди триває два дні, бо місяць Нісан, що передує йому, завжди є повним, тобто складається з тридцяти днів, і тридцятий день Нісана стає першим днем новомісяччя Іяра. Сам же Іяр завжди неповний і триває двадцять дев’ять днів.

Вважається, що саме в Іярі найкраще виліковуються хвороби, ніж в інші місяці, оскільки в Іярі євреї, які вийшли з Єгипту, почали отримувати ман. Місяцю Іяр відповідає сузір’я Тельця (на івриті – Бика), тварини, що харчується травою. В Ерец Ісраель Іяр – останній місяць року, коли бик може досхочу наїстися трави в полі, бо далі стає надто спекотно, і трава вигоряє (гарні газони та галявини в будь-яку пору року в сучасному Ізраїлі – результат великої людської праці та успіхів сучасних технологій).

Першого Іяра в єврейській історії відбулося безліч важливих подій – саме 1 Іяра цар Соломон почав будувати перший Єрусалимський Храм, як сказано: “І було, в чотириста вісімдесятому році після Виходу синів Ізраїлю із землі єгипетської, в четвертий рік царювання Шломо над Ізраїлем, у місяці Зів, другому місяці, почав він будувати дім Г-спода” (Млахім I, 6:1). Цього ж дня через багато років, як розповідається в Книзі Езри, керівники єврейського народу, які повернулися з вавилонського вигнання, взялися за відбудову Єрусалимського Храму: “А на другий рік, на другий місяць після приходу до Єрусалима… Зрубавель бен Шалтіель, і Єшуа бен Йоцадак, і решта їхніх братів… розпочали будівництво, а левитів поставили керувати роботою над Храмом Г-споднім” (Езра 3:8). В обох випадках сказано тільки “у другому місяці”, без зазначення дня. Це означає, що в обох випадках будівництво, безсумнівно, почалося 1-го числа другого місяця Іяра, який також називається “місяцем Зів”, тобто місяцем сяйва або місяцем бруньок, але найчастіше Тора називає просто другим місяцем, тому що він слідує за Нісаном, першим місяцем року.

Також у новомісяччя Іяра того року, коли євреї вийшли з Єгипту, вони підійшли до Мари, де не було питної води, а лише гіркої, і тоді Вс-Вишній велів Моше кинути в гірку воду шматок гіркого дерева, і вода стала солодкою, і євреї дізналися, що немає ані гіркоти, ані солодощів, ані інших властивостей, які є іманентно притаманними навколишньому середовищу, але вони проявляються тільки з волі Вс-Вишнього. Тут же, в Маре, Вс-вишній відкрив євреям деякі частини Тори, зокрема закони Суботи, закони про червону телицю і закони цивільного права.

Рівно за рік, також 1 Іяра, розпочався перший перепис єврейського народу, причому всі чоловіки були переписані від 12-річного віку і вище, а левити – від одного місяця і старше. Також окремо було перераховано і всіх первістків у народі Ізраїлю.

Другого Іяра – річниця народження Четвертого Любавицького Ребе, рабі Шмуеля, відомого як Ребе Маараш. Цього року виповнюється 189 років від дня його народження.

18 Іяра – свято Лаг Ба Омер, 33 день рахунку Омера, день смерті великого праведника рабі Шимона бар Йохая, який розкрив прихований, внутрішній, сенс Тори і автора Книги Зогар, і день, коли припинили вмирати учні рабі Аківи. Цього року Лаг Ба Омер буде 9 травня, у вівторок.

Також чимало важливих дат новітньої історії ми відзначаємо цього місяця:

  • 4 Іяра відзначається Йом а-Зікарон, День пам’яті полеглих у війнах Ізраїлю і жертв терору;
  • 5 Іяра – Йом Ацмаут, День проголошення незалежності сучасної держави Ізраїль;
  • 28 Іяра – День Єрусалима, встановлений на честь об’єднання столиці Ізраїлю, що відбулося під час Шестиденної війни 1967 року.