buttons

Тижнева глава “Рее”

19 Ава 5783 (6 Сер, 2023) | С, Тижнева глава, Хасидут

“Дивись, — каже Моше народу Ізраїлю, — я пропоную вам сьогодні благословення і прокляття”.

Благословення, яке настане в нагороду за виконання заповідей Вс-Вишнього, і прокляття — якщо їх порушуватимуть. Ці благословення і прокляття мають бути проголошені на горі Грізім і на горі Ейвал, коли євреї увійдуть у Святу Землю.

“У місці, яке обере Г-сподь, щоб оселити там ім’я Своє”, має бути зведений Храм. І тільки в ньому, а не в будь-якому іншому місці люди повинні будуть приносити жертви Б-гу.

Лжепророки, а також ті, хто спокушають інших на ідолопоклонство, мають бути карані смертю. Місто, цілком зібране на поклоніння ідолам, має бути знищене.

Знову повторюється згадка ознак кошерності тварин і риб, і перераховуються некошерні види птахів.

Десяту частину врожаю хлібороб повинен приносити в Єрусалим і з’їдати там або ж продавати, а на виручені гроші купувати їжу, яку повинен з’їсти також в Єрусалимі. У певні роки замість цього та сама десятина має бути віддана біднякам. Первістків великої та дрібної рогатої худоби мають приносити до Храму, щоб їхнє м’ясо їли коени.

Заповідь благодійності зобов’язує єврея допомогти нужденному побратиму подаянням або позикою. У Суботній рік (що настає раз на сім років) всі борги мають бути прощені. Єврейські раби мають бути відпущені на свободу після шести років служби.

Розділ завершується перерахуванням законів трьох свят паломництва — Песах, Шавуот і Суккот — коли кожен повинен постати перед Б-гом у Святому Храмі.