buttons

Тижнева глава “Берейшит”

23 Тишрея 5784 (8 Жов, 2023) | Тижнева глава, Хасидут

На початку першого розділу Тори розповідається про творіння Б-гом Всесвіту протягом шести днів.

У перший день Він створює світло і темряву. Другого дня Він створює небесне склепіння, що відокремлює “верхні води” від “нижніх вод”. На третій день суша піднімається над водами, і земля за велінням Вище виробляє трав’яну зелень і дерева. Четвертого дня Творець встановлює розташування сонця, місяця і зірок і наділяє їх функцією служити орієнтирами для відліку часу і світилами. У п’ятий день Він створює птахів і риб. У шостий день – наземних тварин і Людину. У сьомий день Б-г припиняє роботи творіння й освячує його як день спокою.

Створивши людину з пороху землі, Б-г вдихає в неї “душу живу”. Спочатку створивши людину єдиною істотою, Творець проголошує, що “недобре, щоб людина була одна”, і, відокремивши від неї один бік, формує його в жінку, а потім возз’єднує їх союзом шлюбу.

Адам і Хава поміщаються в Ган-Еден (Райський Сад) і отримують наказ не їсти від Древа Знання Добра і Зла. Змій спокушає Хаву порушити заборону, і та потім дає плід забороненого дерева також і своєму чоловікові. Унаслідок цього гріха людина позбавляється безсмертя і виганяється з Ган-Едена.

Хава народжує двох синів: Каїна та Евеля. Посварившись з Евелем, Каїн вбиває свого брата і в покарання прирікається на вічні поневіряння.

У Адама народжується третій син Шет, чий нащадок у десятому поколінні на ім’я Ноах залишається єдиним праведником у світі, що розвернувся.