buttons

Тижнева глава Кі-Тіса

17 Адара I 5784 (26 Лют, 2024) | С, Тижнева глава, Хасидут

Євреї отримують наказ принести у Святилище півшекеля кожен на підношення, іменоване “спокутою душі”.

Також даються вказівки про виготовлення мідного умивальника, олії помазання і суміші для воскурінь. “Мудрих серцем” вправних ремісників Бецалеля й Агаліава призначено керувати зведенням Святилища, і народ укотре отримує наказ дотримуватися Шаббату.

Не дочекавшись повернення Моше з гори Синай, народ виготовляє Золотого Тельця і поклоняється йому. Вс-Вишній виявляє бажання знищити невірний народ, але Моше заступається за євреїв.

Моше спускається з гори, несучи в руках Скрижалі Заповіту, на яких висічено Десять Заповідей. Побачивши людей, які танцюють навколо виготовленого ідола, Моше розбиває Скрижалі, знищує Тельця і розпоряджається стратити головних винуватців.

Повернувшись потім до Б-га, Моше каже Йому: “Якщо Ти не пробачиш їх — зітри мене з Книги, що Ти написав!” Вс-Вишній прощає євреїв, але каже, що наслідки їхнього гріха будуть відчуватися протягом багатьох поколінь.

Б-г виявляє бажання послати Свого ангела з народом Ізраїлю, але Моше просить Його, щоб Він сам супроводжував Свій народ у Святу Землю.

Моше виготовляє нові скрижалі і знову піднімається на гору Синай, щоб Вс-Вишній знову накреслив Свій Заповіт на Других Скрижалях. На горі Моше удостоюється розкриття тринадцяти Б-жественних Атрибутів Милосердя. Коли Моше повертається з гори Синай, його обличчя світиться настільки, що він повинен закривати його покривалом, яке він знімає лише для того, щоб говорити з Б-гом або щоб навчати народ Його законам.