buttons

Сьогодні починається Рош Ходеш другого місяця Адар

1 Адара II 5784 (11 Бер, 2024) | Історія хасидизму, С

Сьогодні починається дводенний Рош Ходеш другого дванадцятого місяця високосного року – місяця Адар Бет. Рош Ходеш Адара Бет завжди два дні, а в ньому самому – завжди 29 днів, так само, як у звичайному Адарі в невисокосний рік. А Адар Алеф завжди складається з 30 днів, що пояснюється тим, що справжній, головний, постійний Адар – саме другий місяць, а додатковий, високосний – якраз перший. У високосному році євреї не додають другий Адар – вони додають перший. (Нагадаємо, що у євреїв у високосний рік два дванадцятих місяці, а зовсім не тринадцять. Обидва Адари – дванадцятий місяць, просто їх два).

Адару відповідає сузір’я Риби, оскільки саме він – місяць розмноження для більшості риб у річках і озерах. Назви сузір’їв, що відповідають єврейським місяцям, являють собою іменники однини: Скорпіон, Стрілець, Козеріг, Водолій, Овен, Телець, Рак, Лев, Діва… Назва сузір’я, що відповідає місяцю Адар, являє собою на івриті іменник множини – “дагім” – буквально: Риби. Ця назва – натяк на те, що в році можуть бути два Адари, до того ж другому Адару відповідає те саме сузір’я, що й першому.

Назви сузір’їв, що відповідають місяцям Тишрей і Сиван, що являють собою іменники множини – Терези і Близнюки – не суперечать цьому висновку, тому що в обох випадках ідеться про поняття, які просто не мають граматичної форми однини, а не про свідоме внесення в назву форми множини.

Сузір’я Риби – символ благословення, оскільки риби сховані під водою від чужих поглядів, і лихе око над ними не владне. Над ними не владне жодне прокляття. Вони не загинули навіть під час Всесвітнього Потопу, оскільки і в ті часи продовжували поводитися так, як їм було передбачено.

Цей місяць, що перебуває під знаком благословення сузір’я Риби, є щасливим і для народу Ізраїлю, оскільки в ньому він також уподібнений рибам. Як риби живуть у воді, так Ізраїль занурений у світ Тори, яку порівнюють із живою водою.

Слід пам’ятати, що основна частка удачі, пов’язаної з місяцем Адар, передана прямим нащадкам нашої праматері Рахель – Ефраїму, Менаше і Біньяміну, які становлять один табір і удостоєні спільного благословення нашого прабатька Яакова: “І розплодяться вони, як риби, на безлічі, серед землі” (Берейшит, 48). Тому порятунок і прийшло до Ізраїлю за часів Мордехая і Естер від потомства Рахелі – адже, як відомо, Мордехай був нащадком Біньяміна.