Музей синагоги: донька відомого кам’янчанина подарувала нам унікальну колекцію

16 Ава 5784 (20 Сер, 2024) | Історія, Громада, Музей громади, С

Єврейська культура — багатогранна і різнопланова. Однією з невід’ємних її складових є музика, пісні, без яких не обходиться жодне свято.

Музей א אידישע נשמה (“А Ідіше Нешуме”) — “Єврейська душа”, який працює у благодійному центрі “Бейт Барух” та синагозі “Бейт Реувен” (м. Кам’янське), отримав в дар унікальну колекцію платівок із записами мелодій єврейських композиторів, виконавців, діячів культури.

Подарувала цей справжній скарб донька відомого кам’янчанина, журналіста, заслуженого діяча культури, Почесного громадянина міста, стипендіата Президента України для видатних працівників інформаційної галузі Анатолія Петровича Литвина. Його чарівний голос знали не лише в Україні, а й далеко за її межами. Адже більшу частину своєї творчої біографії він присвятив роботі на радіо та телебаченні: працював завідувачем редакції міського радіомовлення та музичним коментатором обласного радіо, де майже 30 років був незмінним автором і ведучим популярної передачі “Музичний радіокур’єр”, “Музичний телекур’єр”. Журналіст мав численні відзнаки і нагороди, був удостоєний «Золотої медалі української журналістики» — найвищої нагороди Національної спілки журналістів України.

Ангеліна Литвин турботливо зберегла колекцію батька, а дізнавшись про відкриття музею “А Ідіше Нешуме”, вирішила поділитись раритетами і передала в дар понад 300 платівок! Директор музею Ліза Белинська щиро подякувала Ангеліні за такий безцінний дарунок і вже планує, як звучатимуть старовинні єврейські мелодії під час проведення екскурсій нещодавно створеною кімнатою єврейської родини, огортаючи відвідувачів атмосферою тих часів, розкриваючи душу єврейського народу.

buttons