buttons

15 Швата — Ту-Бішват

15 Швата 5784 (25 Січ, 2024) | Історія хасидизму, Пізнавально, С

Ту биШват

Ту-Бішват, 15 число єврейського місяця Шват (у 2023 році випадає на 25 січня) відзначається як “новий рік дерев”. Рівно середина місяця, повня, день до цієї пори року подовжується майже на дві години. Це пора, коли раноцвіті дерева в Землі Ізраїлю прокидаються від зимового сну і починають новий цикл плодоношення. Формально новий рік дерев має відношення до різних видів десятин, які мали відокремлюватися від урожаю, що виріс у Святій Землі. Ці десятини були різні у роки семирічного циклу Шмиты. Точкою відліку, починаючи з якої плоди, що зав’язалися, вважалися такими, що відносяться до врожаю наступного року, і був день Ту-Бішват.

Свято це відзначається з давніх-давен. Хоча приписів про нього у письмовій Торі немає, він згадується у Мішні. У цей день прийнято їсти фрукти, особливо виноград, дулі, гранати, оливки та фініки – тобто ті плоди, якими Тора прославляє Ізраїль — “країну пшениці і ячменю, і виноградних лоз, і смоківниць, і гранатових дерев, олійних дерев та фінікового. меду”.

Близько чотирьох століть тому склалася традиція каббалістів Цфату зустрічати новий рік дерев святковим седером, подібним до великоднього: випивати традиційні чотири келихи вина, у різних пропорціях змішуючи червоне та біле вино, у певному порядку з’їдати фрукти, якими славиться Ізраїль, читати вірші ці рослини, фрагменти Талмуду, і, звісно, ​​книги Зогар.