buttons

Лаг – Ба – Омер

18 Ияра 5783 (9 Тра, 2023) | С, Свята

ЛАГ-БА-ОМЕР – 33-Й ДЕНЬ ВІДЛІКУ ОМЕРА (9 ТРАВНЯ 2023 РОКУ) – ВІДЗНАЧАЮТЬ ЯК СВЯТО, КОЛИ ВЛАШТОВУЮТЬ ПІКНІКИ ТА ІНШІ РОЗВАГИ, ПАЛЯТЬ БАГАТТЯ І СТРІЛЯЮТЬ ІЗ ЛУКА.

Безліч людей відвідує цього дня гору Мерон в Ізраїлі, де розташована могила великого мудреця раббі Шимона Бар Йохая (Рашбі), річницею смерті якого і є Лаг-Ба-Омер.

Раббі Шимон Бар Йохай, який жив у другому столітті нашої ери, був автором книги Зогар, основної праці Каббали – містичного вчення Тори. День своєї смерті Рашбі заповів своїм учням відзначати як день великої радості.

Як пояснюють хасидські мудреці, останній день земного життя праведника є моментом, коли “всі його діяння, вчення і праця” досягають остаточної досконалості й закінченості. Таким чином, Лаг-Ба-Омер – це свято життя раббі Шимона і розкриття езотеричного вчення Тори.

Цей день також пов’язаний зі ще однією радісною подією. У Талмуді розповідається про те, що впродовж тижнів між святами Песах і Шавуот епідемія, що спалахнула, забрала життя 24 тисяч учнів раббі Аківи, “як покарання за те, що вони не виявляли належної поваги один до одного” (тому в дні відліку Омера заведено дотримуватися деяких звичаїв жалоби). У Лаг-Ба-Омер же їхня смерть припинилася. Тому іншою темою цього свята є Аават-Ісраель – обов’язок любові та поваги до свого ближнього.