buttons

Музей синагоги: і знов поповнення колекції

5 Ияра 5784 (13 Тра, 2024) | Історія, Музей громади, С

Активний член нашої громади Сергій Гаврилов передав до музею фотографії членів своєї сім’ї.

Сергій Миколайович народився, виріс, навчався та працював у Дніпропетровську (тепер місто Дніпро). Дуже цікаво розповідає про себе: у підлітковому віці захопився дитячою залізницею, яка у 50-х роках минулого століття була побудована в одному з парків обласного центру. І понині вона працює й майже щовесни урочисто відкриває сезон. Багато років Сергій Гаврилов працював на Придніпровській залізниці, а також на відомому далеко за межами нашої країни підприємстві “Південмаш”, мав зустрічі з багатьма дуже цікавими людьми, серед яких було й чимало видатних спеціалістів-євреїв. А 7 років тому переїхав до Дніпродзержинська-Кам’янського. І відтоді став активно відвідувати благодійний центр “Бейт Барух” і синагогу “Бейт Реувен”.

Днями Сергій Гаврилов доповнив колекцію музею дуже цікавим експонатом.

Як ви вважаєте, що за прилад зображений на фото? Напевно, далеко не всі молоді люди, а тим паче діти, розберуться, для чого він потрібен і як ним користуватися.

А ось в епоху, коли не в кожному будинку був телевізор, саме фільмоскоп дозволяв перетворювати кімнату на майже справжній домашній кінотеатр. Треба було лише обрати білу стіну або зробити екран із простирадла, вимкнути світло та заправити обрану плівку в апарат… Для того покоління це було неперевершене задоволення – в родинному колі розглядати картинки, що з’являлися на стіні!

Фільмоскоп та цілу коробку діафільмів до музею передав Сергій Миколайович. А юні ліцеїсти «Бейт Менахем Любавич» «протестували» цей диво-апарат з минулого. Діти були у захваті від побаченого: уважно роздивлялись плівки та фільмоскоп, задали безліч уточнюючих запитань стосовно його роботи!

І це є іще одним свідченням того, що музей – не лише місце для збереження раритетів, а й джерело досвіду і знань, що об’єднують різні покоління.