Музей синагоги: миттєвості життя родини Бахмутських

22 Ава 5784 (26 Сер, 2024) | Громада, Музей громади, Новини, Новини громади, С

Музей א אידישע נשמה (“А Ідіше Нешуме”) — “Єврейська душа”, який працює у благодійному центрі “Бейт Барух” та синагозі “Бейт Реувен” (м. Кам’янське), поповнився величезною старовинною фотографією. На ній — родина Бахмутських:

  • Аркадій Петрович, відомий у Кам’янському фотохудожник, винахідник плівкового світлономератора, кореспондент військових газет часів Другої Світової війни;
  • його дружина, Рива Львівна Бахмутська;
  • старша донька Ехевет;
  • маленький Петро (а нині — один з найактивніших членів єврейської громади, постійний учасник програми “Золотий вік”).

Історією глави цієї родини зацікавився музей. І ось що нам вдалося дізнатись. Аркадій Петрович Бахмутський народився 28 липня 1910 року в селі Кам’янському. Його батьки були вихідцями з Бахмутки, що на Донеччині, і мали трьох дітей. Старший — Григорій, на шість років молодший Аркадій — середній брат, а також сестра, орієнтовно 1914-1915 років народження (її ім’я, на жаль, не збереглося). До речі, в родині була і є традиція передавати імена по чоловічій лінії: дідуся звали Петром Аркадійовичем, батько – Аркадій Петрович, а нинішній член громади – Петро Аркадійович.

Невідомо, коли родина Бахмутських переїхали до Кам’янського. Тут Аркадій закінчив 7 класів школи і, оскільки з дитинства захоплювався фотографією, пішов працювати помічником до приватної фотографії на Базарному спуску, яка розташовувалась поблизу старої прохідної металургійного заводу. Перед війною її закрили, і він перейшов до державного фотоателье №20 на пр. Пеліна (нині — Гімназичний проспект).

Ось тут майстер і пропрацював все своє життя. Чимало школярів, учнів технікумів, студентів інституту тих років пам’ятають цю майстерню, в якій замовляли випускні фотографії.

Саме у фотоательє пройшло дитинство Петра Аркадійовича. Він згадує, що батько був тут і директором, і фотографом одночасно. З ним творили його учні Фроя Портний, Григорій Аврутін. Також в ательє працювали ретушери, лаборанти, інші фахівці. Тут панувала тепла, душевна, наче сімейна атмосфера.

Ось і цей великий сімейний портрет зробили у славетному фотоательє. Відтепер він, обрамлений під старовину, займе гідне місце в експозиції музею історії та культури єврейської громади Кам’янського-Дніпродзержинська.

buttons