buttons

10 Шват — День інавгурації нашого Ребе

5 Швата 5783 (27 Січ, 2023) | Новини, С

10 Швата 5783 (1 лютого 2023) — відхід з цього світу попереднього Ребе та прийняття керівництва Хабадом сьомим та останнім Ребе, нині відомим як Любавичський Ребе.

Ребе — так євреї називають і вчителя у хейдері, який навчає маленьких дітей, і лідерів, які очолюють, і цілі течії, і весь єврейський народ. І це не випадково: адже й від вчителя малюків, і від лідера покоління потрібно одне й те саме — кохання та відповідальність.

Цього дня, 10 Швата 1950 року, хасиди Хабада осиротіли: пішов з цього світу глава руху, який зберіг і відтворив його, незважаючи на Катастрофу комунізму та фашизму, незважаючи на хвилі асиміляції, що затопили єврейський світ. Не просто зберіг, але перетворив його на бойовий загін іудаїзму. Хасиди рабі Йосеф-Іцхака жертвували всім заради збереження єврейства. І ось загін залишився без командира.

Його зять і наступник, рабі Менахем-Мендл, прийняв керівництво Хабадом рівно через рік, 10 Швата 1951 року, і продовжив справу свого тестя і вчителя, перетворивши загін в армію посланців, що поширюють іудаїзм серед євреїв усього світу. Саме його зараз знають у всьому світі як Любавичський Ребе.