buttons

Рош-ходеш місяця Нісан

1 Нисана 5783 (23 Бер, 2023) | Новини, Новини громади, С

УЧОРА ВВЕЧЕРІ НАСТАВ РОШ ХОДЕШ МІСЯЦЯ НІСАН. РОШ ХОДЕШ НІСАНА ЗАВЖДИ ТРИВАЄ ОДИН ДЕНЬ, А САМ МІСЯЦЬ ЗАВЖДИ ПОВНИЙ, ТОБТО В НЬОМУ 30 ДНІВ.

Нісан називається в Торі “початком місяців” і “першим місяцем”. Перше Нісана також вважається Новим роком царів, бо з нього йде відлік років царювання правителя. Першим місяцем Нісан є в обчисленні, прийнятому в Торі, а якщо рахувати від Тишрея, то він – сьомий місяць.

Також у Торі Нісан називається “Ходеш га-Авів”, тобто місяць весни, саме слово “нісан” вавилонського походження, але також пов’язане з весною, воно того самого кореня, що й слово “ніцан” (брунька, бутон), яке використовується у “Пісні пісень” (“Бутони (ніцанім) з’явились на землі” (Шир а-ширім 2:12).

Зодіакальним сузір’ям Нісана є овен, що, на думку деяких авторитетів, свідчить, що Вс-Вишній створив цей місяць, щоб у ньому здійснилося походження, яке поклало початок формуванню єврейського народу, задовго до пасхальної жертви. Оскільки у єгиптян вівці були символом багатства, і навіть у зв’язку з цим слугували об’єктом поклоніння, то великодня жертва є знаком служіння Вс-Вишньому, і саме так пояснюють мудреці слова Тори: “Відірвіть і візьміть собі дрібну худобу для ваших родин і заріжте песах” (Шмот 12:21) – відірвіться від ідолопоклонства, візьміть собі дрібну худобу, заріжте єгипетських ідолів і принесіть пасхальну жертву (Шмот раба 16).

Весь місяць Нісан вважається особливим, сприятливим часом, і з ним пов’язані деякі традиції, що дозволяють вважати його напівсвятковим. У Нісані ми відзначаємо день народження Глави нашого покоління, Сьомого Любавичного Ребе Менахема-Мендела Шнеєрсона – 11 Нісана (2 квітня 2023) та день народження його батька, рабі Леві-Іцхака Шнеєрсона, який був головним рабином Катеринослава-Дніпропетровська в 1909 – 1939 роках – 18 Нісана (9 квітня цього року).

Але головна подія Нісана – це, звісно ж, свято Песах, свято виходу з Єгипту, із зовнішнього і внутрішнього рабства, свято Визволення. Свято Песах починається в середині місяця, у повний місяць, увечері “чотирнадцятого числа весняного місяця нісана”. Песах триває 8 днів (у 2023 році- з вечора 5 квітня до 13 квітня), перші два й останні два дні його мають статус “йом тов”, і впродовж усього свята діють спеціальні закони, насамперед пов’язані із забороною на квасне.

Із місяцем Нісан пов’язані й дати новітньої історії єврейського народу – 27 Нісана – Йом а-Шоа, День Катастрофи та героїзму європейського єврейства, у день початку повстання у Варшавському гетто. Цього року ми будемо його відзначати у вівторок 18 квітня.

До кінця місяця Нісан слід вимовити особливе благословення на квітучі дерева, висловивши подяку Вс-Вишньому за оновлення природи.

Рамбам писав: “Кожен, хто виходить у Нісані в поле або в сад і бачить там квітучі дерева, у яких набрякають бруньки, має виголосити таке благословення: “Благословенний Ти, Г-сподь Б-г наш, Цар Всесвіту, за те, що Ти нічого не позбавив цей світ, створив у ньому чудові створіння, чудові й добрі дерева, щоб люди могли скористатися ними”.

Деякі джерела стверджують, що благословляти слід лише плодові дерева, до того ж, коли їх два і більше, і вони старші трьох років, тобто вже не орла. Інші пишуть, що, бажано, щоб воно було виголошене, побачивши квітуче фруктове дерево або, принаймні, дерево, квіти якого мають приємний запах. Але Вс-вишнього можна благословити, отримавши задоволення, побачивши будь-яке дерево зі щойно розпустившимся листям.

Прийнято вимовляти це благословення саме в місяць Нісан. Мудреці кажуть, що гідний похвали той, хто на самому початку Нісана намагається побачити дерево, яке знову розцвіло, щоб похвалити Вс-вишнього за оновлення природи.

(За матеріалами сайту djc.com.ua)