buttons

Тижнева глава “Емор”

9 Ияра 5783 (30 Кві, 2023) | С, Тижнева глава, Хасидут

emor3На початку глави “Емор” викладаються закони, що стосуються коенів (священиків), Коен-Гадоля (Первосвященика) і храмової служби.

Коен повинен уникати ритуальної нечистоти від контакту з мертвим тілом, за винятком випадку смерті когось із найближчих родичів. Коен не може одружитися з розлученою або з жінкою з нечистим минулим; Коен-Гадоль може одружитися тільки з незайманою. Коен із фізичною вадою не може служити в Храмі. Калічну тварину не можна принести в жертву.

Новонароджене теля, ягня або козеня повинно залишатися з матір’ю щонайменше сім днів, перш ніж його можна приносити в жертву. Заборонено приносити в жертву тварину і її дитинча в один і той самий день.

У другій частині глави перераховуються Дні Священного Зібрання – свята єврейського календаря: щотижневий Шаббат; день принесення великодньої жертви – 14-те Нісана; семиденне свято Песах, що починається 15-го Нісана; приношення Омера – міри ячменю нового врожаю – на другий день Песаха і відлік 49-ти днів, який починається з цього і завершується на 50-й день святом Шавуот; день “пам’яті сурмління в шофар 1-го Тишрея; день посту 10-го Тишрея; семиденне свято Суккот, що розпочинається 15-го Тишрея, протягом якого пропонується жити в “куренях” і щодня брати разом “чотири види рослин”; свято Шміні-Ацерет, що настає на 8-й день після початку Суккот.

Потім ідеться про запалювання храмової Менори і про “особистий” хліб, який щотижня розкладають на золотому столі у Святилищі.

На закінчення глави розповідається про інцидент із покаранням людини за богохульство, а також про закони покарання за вбивство, заподіяння каліцтва і нанесення шкоди майну.