buttons

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

7 Швата 5783 (29 Січ, 2023) | Історія, Пізнавально

27 січня відзначається як Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту (International Holocaust Remembrance Day) відповідно до резолюції № 60/7 від 1 листопада 2005 року, ухваленої Генеральною Асамблеєю ООН. Ініціаторами ухвалення документа виступили Ізраїль, Канада, Австралія, Росія, Україна, США, а їхніми співавторами – ще понад 90 держав. Дату обрали у зв’язку з тим, що цього дня 1945 року Радянська армія визволила найбільший нацистський табір смерті Аушвіц-Біркенау, також відомий як Освенцим, – символ Голокосту, де загинуло, за різними оцінками, від 1,5 мільйона до 4 мільйонів осіб.

В Україні на державному рівні Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту 27 січня офіційно відзначається з 2011 року.

Зазначимо, що в багатьох країнах пам’ять жертв Голокосту відзначають в інші дні. У Франції – це 16 липня, день масового арешту євреїв Парижа, у Нідерландах день Голокосту відзначають 4 травня, у Польщі – 19 квітня, у Румунії – 22 жовтня, у Сербії – 22 квітня. У Сполучених Штатах Америки церемонії вшанування жертв Голокосту проводять двічі – 8 травня, у день закінчення Другої світової війни, і в дату, пов’язану з ізраїльським Йом а-Шоа, в неділю до нього або в неділю після, зі спеціальною церемонією в Ротонді Капітолію.

В Ізраїлі День Катастрофи і героїзму європейського єврейства (Йом а-Шоа) засновано з ініціативи його першого прем’єр-міністра Давида Бен-Гуріона. Його дату ізраїльський парламент (Кнесет) визначив як 27-ме число весняного місяця нісана, і так його відзначають із 1951 року не тільки в державі Ізраїль, а й у більшості єврейських громад у світі.

До речі, не тільки в Ізраїлі законодавчо закріплена дата саме за єврейським календарем – 27 нісана. Таким є законодавче рішення і в канадській провінції Манітоба, ухвалене 2000 року.