buttons

Сьогодні — Пурим Катан або “Малий Пурим”

14 Адара I 5784 (23 Лют, 2024) | Історія хасидизму, С

Сьогодні єврейський народ відзначає день, який називається “Пурим Катан” або Малий Пурим. У високосний рік, коли місяців Адар є цілих два, справжній Пурим відзначають у другому Адарі, бо тоді, коли відбувалися події, що стали основою свята, теж був високосний рік, і чудесний порятунок від лиходіїв прийшов саме в другому Адарі.

А в першому Адарі в те саме число, коли ми через місяць відзначатимемо Пурим, тобто 14, ми відзначаємо Малий Пурим, ніби готуючись до головного.

У день Пурима Катан не читають молитви “Таханун”, тим самим підвищуючи його статус до напівсвяткового. Так само добре цього дня збільшити трапезу, звісно, не до повного бенкету, з усіма розкішшю і наїдками, та все ж треба зробити її явно більшою за буденну.

Інші традиції та заповіді Великого Пурима — не діють: сувій Естер не читають, шелахмунес не носять, але давати збільшену цдаку та допомогти нужденним, звісно, можна.

Важливо ще радіти — збільшувати радість і не тільки всередині, але поширюючи радість. Пам’ятаєте, як говорилося в одному доброму фільмі: “Розумне обличчя — це ще не ознака розуму, панове. Усі дурниці на землі робляться саме з цим виразом обличчя. Посміхайтеся, панове. Посміхайтеся!”.

Веселого Пуриму! Нехай і Малого!