Музей синагоги: готуємо до відкриття єврейську кімнату

19 Тамуза 5784 (25 Лип, 2024) | Громада, Музей громади, С

Одним із розділів майбутньої експозиції музею א אידישע נשמה «А Ідише Нешуме» – «Єврейська душа», який працює при благодійному центрі «Бейт Барух» та синагозі «Бейт Реувен», стане кімната єврейської родини.

В одному приміщенні ми намагаємось об’єднати кілька типів експозицій: предмети юдаїки, старовинні меблі та кухонне приладдя кінця XIX – початку XX століття.

Перлиною кімнати стане єврейський старовинний буфет. До музею він потрапив з будинку № 36 по вулиці Олекси Сокола (у різні роки вона носила назви Провідна і Червоноармійська), що тривалий час належав єврейській родині Боднар. Також з цього будинку нам передані плетені із лози стільці та великий лозовий кошик.

А раритетний пенал із оригінальним різьбленням та лозову підставку для квітів нам подарувала родина Малкіних. Вони чудово вписалися в інтер’єр, вдихнувши у кімнату справжню єврейську душу.

Оригінальним доповненням для створення атмосфери тих часів буде дитяча колиска, виготовлена із лози, а також старовинний настінний годинник. Взагалі-то, годинників в музеї кілька, два з яких до музею передала учасниця міжнародного освітнього проєкту «Колель Тора» Раїса Терещенко.

Серед експонатів також є стара швейна машинка та інші унікальні предмети побуту, які свого часу належали єврейським родинам Кам’янського.

buttons