buttons

Тижнева глава “Вайакгел — Пекудей”

19 Adar 5783 (12 Бер, 2023) | С, Тижнева глава, Хасидут

золотоЦього тижня читаються два розділи.

Вайакгел: Моше збирає народ Ізраїлю і знову повторює їм заповідь про дотримання Шаббату.

Потім він повідомляє приписи про спорудження Мішкана (Святилища).

Люди з щедрістю жертвують удосталь, приносячи золото, срібло, мідь, сині, пурпурові та червоні вовняні тканини, козячу вовну, лляне прядиво, шкури, дерево, оливкову олію, ароматні речовини і дорогоцінне каміння. Моше змушений повеліти припинити приношення.

“Мудрі серцем” ремісники виготовляють Мішкан і його начиння (все, що детально описувалося в попередніх розділах): три шари покриттів; 48 покритих золотом стовпів; 100 срібних підніжок; Парохет – фіранку, що розділяє два приміщення Святилища; Масах – передню фіранку; Ковчег і його покриття з фігурами Крувім; золотий стіл; золотий семисвічник – Менора; золотий жертовник і суміш ароматних пахощів; олія помазання; зовнішній жертовник та його приналежності; гачки, стовпи і підніжки для огорожі подвір’я та умивальник, виготовлений з мідних дзеркал.

 

Пекудей:

Моше проводить підрахунок золота, срібла і міді, пожертвуваних народом для спорудження Мішкана (Святилища).

Бецалель, Ааліав і їхні помічники виготовляють вісім шат Первосвященика згідно з приписами, даними Моше в розділі Тецаве.

Виготовлення деталей Мішкана завершено. Їх приносять до Моше, який зводить святилище і помазує його священною олією помазання та посвячує Аарона і його синів у священнослужіння. Над Мішканом з’являється хмара, що символізує прихід у нього Шхіни – Б-жественної Присутності.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)