buttons

Тижнева глава Тецаве

9 Адара I 5784 (18 Лют, 2024) | Тижнева глава, Хасидут

ТэцавэБ-г каже Моше повеліти синам Ізраїлю принести найчистішої оливкової олії для запалювання світильника “постійного горіння”, який Аарон запалюватиме у Святилищі, щоб той горів “від вечора до ранку”.

Описано вбрання священиків (коенів), у які ті мають бути одягнені під час храмових служінь: 1) хтонет — довга лляна сорочка; 2) міхнасаім — лляні штани; 3) міцнефет або мігбаат — лляний тюрбан; 4) авнет — довгий пояс.

Коен-гадол (первосвященик) до того ж надягав: 5) ефод — вбрання на зразок фартуха, зроблене із синьої, пурпурової та червоної вовни, льону і золотих ниток; 6) хошен — нагрудник із дванадцятьма дорогоцінними каменями, на яких були вигравірувані імена дванадцяти колін Ізраїлю; 7) меіл — плащ із синьої вовни з декоративними гранатами та золотими дзвіночками вздовж нижньої крайки; 8) циц — золота пластина, яку одягали на лоб, із вигравіруваними словами: “Святиня Б-гу”.

Вс-Вишній також дає докладні приписи про семиденну церемонію посвяти в коени Аарона і його чотирьох синів і про виготовлення Золотого Жертовника для паління пахощів — хторет.