buttons

Тижнева глава “Ваїшлах”

13 Кислева 5784 (26 Лис, 2023) | С, Тижнева глава, Хасидут

rembrandt-van-rijn-jacob-wrestling-with-the

Після двадцятирічного перебування в Харані Яаков повертається у Святу Землю.

Він відправляє ангелів-посланців до Есава в надії на примирення, але ті, повернувшись, повідомляють Яакову, що його брат налаштований войовничо і поспішає йому назустріч у супроводі чотирьохсот озброєних вершників. Яків одночасно готується до битви, підносить молитву і посилає Есаву багатий дар, сподіваючись задобрити його.

Тієї ночі Яаков переправляє свою сім’ю через річку Ябок, сам же залишається на іншому березі, де зустрічає ангела-покровителя Есава, з яким бореться до світанку. Це коштує Яакову кульгавості, але він долає ангела, який нарікає його ім’ям Ісраель, що означає “Той, хто здолав Б-жественне”.

Зустріч Яакова і Есава супроводжується обіймами і поцілунками, але слідом за тим їхні шляхи розходяться. Яаков купує ділянку землі біля Шхема. Принц цього міста, теж на ім’я Шхем, захоплює і ґвалтує дочку Яакова Діну. Її брати Шимон і Леві мстять за це і знищують усіх чоловіків міста.

Яаков продовжує свій шлях. У дорозі Рахель народжує свого другого сина, Біньяміна, і помирає під час пологів. Яаков ховає її недалеко від Бетлехема. Рувен втрачає своє право первородства через грубе втручання в сімейне життя батька. Нарешті Яаков прибуває в Хеврон до свого батька Іцхака, який пізніше помирає у віці 180 років (Рівка не доживає до повернення Яакова).

Розділ завершується перерахуванням дружин Есава, його дітей та онуків, а також розповіддю про царів народу землі Сеїр, де оселився Есав, і царів-нащадків Есава, які правили згодом цією землею.