Ха́ла — єврейський традиційний святковий хліб. Готується зі здобного дріжджового тіста.
Назва її походить від найменування однієї із заповідей Тори. Халу їдять у Шабат. Спочатку словом «хала» позначався шматок тіста, який відщипували при випічці хліба для жертвопринесення і відносили священикам Храму.
Священики випікали халу і їли її, лише вони мали на це право. Тепер, оскільки Храм зруйнований і священиків більше немає, шматочок тіста відщипують при випічці хліба для Шабата і спалюють. Це і є справжня хала. Таким чином, сьогодні «халою» називається та частина хліба, яку їсти можна.
Саме таку цікаву інформацію обговорювали учасники благодійного освітнього проєкту для дітей 6-12 років “JFuture” разом з Ханою Стамблер на недільній зустрічі 7 Кислева 5785 (8 грудня 2024). Діти також вивчили різні види злаків, повторили правила проведення Шабату, стали учасниками веселого майстер-класу.