buttons

“Стрілянина тривала 25-30 хвилин”. У Кам’янському встановлюють імена загиблих під час Голокосту

3 Сивана 5781 (14 Тра, 2021) | Історія, С

На Дніпропетровщині триває пошукова робота місць масових розстрілів євреїв під час Другої світової війни, зокрема зараз пошуковці встановлюють імена загиблих у Кам’янському. Про це Українському радіо Дніпро повідомив активіст єврейської громади Кам’янського, керівник групи “Пошук” Леонід Бройтман.

У пошуках допомагають історики, краєзнавці та свідки розстрілів, каже він.


Школа в Кам'янському, де збирали євреїв під час Голокосту. Сучасне фото

Збирали “для евакуації”, насправді розстріляли

Історик із Кам’янського Петро Фішбейн провів власне дослідження. За його словами, він знайшов випуск газети “Кам’янські вісті“ від 8 січня 1942 року, де було опубліковане розпорядження поліції – зібратися всім євреям з речами 9 січня о 13 годині у школі №25 для евакуації.

Насправді всіх їх розстріляли.

“Річ у тім, що є книга про євреїв Кам’янського. У ній є розділ присвячений рокам окупації міста, там багато різних версій щодо подій тих часів. А ось саме ця газета є підтвердженням того, що 9 січня 1942 року є офіційним днем масового розстрілу євреїв у Кам’янському”, – розказав історик.


Розпорядження німецької поліції, газета 1942 року

Кілька версій того, що відбулося 9-10 січня 1942 року

Краєзнавець із Кам’янського Віктор Ольгашко досліджував, що відбувалося після того, як євреїв зібрали у школі №25. Він припускає, що євреїв розстріляли 10 січня, бо у день зборів 9 січня нацисти не встигли усіх вивезти до місця розстрілу. Краєзнавець каже, що є різні версії.

Деякі дослідники стверджують, що євреїв пішки відправили на станцію і повезли у вагонах на розстріл до Дніпропетровська. Інша версія – їх вели колоною по вулиці Широкій до Дніпропетровська.

“У 1946 році був суд над начальником СС і поліції безпеки Дніпропетровської області. У цій кримінальній справі я знайшов свідчення Роздольського Івана Ілліча, який на початку окупації працював сторожем на Баглійському коксохімічному заводі. Він бачив, як до воріт під’їхало шість машин, які везли по 25 мирних мешканців серед них були євреї. Через 20 хвилин розпочалася стрілянина, яка тривала 25-30 хвилин. Потім вийшов директор заводу і сказав, що це розстрілювали людей. А через деякий час з воріт виїхали машини з речами розстріляних”, – розповів Віктор Ольгашко.


Розпорядження коменданта окупаційної влади, газета 1942 року

За словами Леоніда Бройтмана, за дослідженими документами, вже визначено місця, де будуть встановлені меморіальні таблички з іменами загиблих, а також монументи в Кам’янському. Одне з них – на території заводу.

“Місце, яке точно відоме – це територія підприємства “Південкокс”, раніше воно називалося “Баглійкокс”, там був котлован. І саме його обрали нацисти, щоб розстрілювати мирних мешканців Кам’янського”, – сказав Леонід Бройтман.

За матерiалами сайта https://suspilne.media/